Adana’da Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerler
Adana, hem doğal güzellikleri hem de tarihi mekânları ile ön plana çıkan şehirlerden biridir. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan şehir, doğal güzellikleri ile dört mevsim de ziyaretçilerine farklı şekillerde tatil yapma fırsatı sunmaktadır. Hem şehir merkezinde yer alan güzellikleri hem de ilçelerinde bulunan turistik mekânları ile mutlaka görülmesi gereken şehirler arasındadır.
Adana’ya özellikle bahar ve yaz aylarında şehir dışından pek çok yerli ve yabancı turist gelmektedir. Deniz kıyıları bahar aylarına girdikten hemen sonra kalabalıklaşmaktadır. Şehir, hayran kalabileceğiniz birçok doğal güzelliği ile gelen misafirlerini ağırlamaktadır. Muhteşem ve tertemiz denize sahip plajları ile de dikkat çekmektedir. Yaz tatilleri açısından sıklıkla tercih edilen şehre, hafta sonu kaçamakları veya günübirlik gelen tatilciler de epey fazladır.
Adana’ya geldiğinizde mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerin başında Kapıkaya Kanyonu gelmektedir. Varda Köprüsü, Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Ulu Cami, Yumurtalık Plajı, Bebekli Kilise, Anavarza Antik Kenti, Seyhan Baraj Gölü, Yılankale, Adana Kazancılar Çarşısı, Magarsus Antik Kenti, Karataş Plajı, Büyük Saat Kulesi, Akyatan Gölü ve Milli Parkı, Adana Sinema Müzesi gibi pek çok görmeniz gereken yer bulunmaktadır.
Kapıkaya Kanyonu
Kapıkaya Kanyonu, Adana il merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Adana’nın Karaisalı ilçesinde yer almaktadır. Özel aracınız ile Kıralan Köyü Koyu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Kapıkaya Kanyonu, bölgenin en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Turizme kazandırılmak için önemli yatırımların yapıldığı bölgede doğa ile iç içe kalabileceğiniz, yürüyüş yapabileceğiniz pek çok alan bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 20 km olan kanyon içerisinde birçok farklı türdeki bitki türüne rastlayabilirsiniz. Ayrıca çadır kurup, kamp yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır.
Kanyonda mutlaka görmeniz gereken doğa harikalarının başında şelale gelmektedir. Şelaleyi daha iyi görebilmeniz adına, alana ahşap seyir terası inşa edilmiştir. Muhteşem manzarası ile gelenleri kendine hayran bırakan kanyon, özellikle doğa fotoğrafı çekmeyi sevenler tarafından tercih edilmektedir. Adana gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.
Varda Köprüsü
Varda Köprüsü, Adana’ya yaklaşık olarak 60 km uzaklıktadır. Varda Köprüsü’ne ulaşabilmeniz için öncelikle özel aracınız ile Beydemir Köyü Yolu üzerinden Karaisalı ilçesine gitmeniz gerekmektedir. İlçeye vardıktan sonra Karapınar mevkiinde, Yer Köprü istikametinde, devam ederek köprüye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Varda Köprüsü, Almanlar tarafından 1912 senesinde yapılmıştır. Yöre halkı bu köprüyü ‘Koca Köprü’ olarak da isimlendirmektedir. Yapımında çelik kafes ismi verilen taş örme tekniği kullanılmıştır. 100 yıla aşkındır hizmet veren köprünün uzunluğu 172 metredir. Köprünün yapılış amacı İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamaktır. Köprünün bulunduğu alan yüksek dağlar ile çevrilidir.
Köprünün çevresinde bulunan yeşillik alanlarda aileniz ve sevdikleriniz ile piknik yapabilir ve harika bir gün geçirebilirsiniz. İhtişamlı ve heybetli duran köprü, Adana’nın en popüler tarihi yapılarından biridir. Adana çok sıcak bir şehir olduğundan dolayı daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında gelip ziyaret edebilirsiniz.
Adana gezi listenize eklemeniz gereken önemli yerler arasındadır.
Adana Arkeoloji Müzesi
Adana Arkeoloji Müzesi, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. Adana’ya uzaklığı yaklaşık olarak 8 km’dir. Özel aracınız ile Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yok ise toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz.
Adana Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyet tarihinin ilk müzelerinden biridir. 1924 senesinde kurulmuştur. Bölgede çıkarılan tüm arkeolojik eserler müze içerisinde sergilenmektedir. Müzenin bahçesinde Hitit dönemine ait eşyalar ve Prehistorik döneminden kalan tarihi eserleri görebilmeniz mümkündür.
Müzede sergilenen eserlerin arasında en önemlisi ise Troya savaşlarından getirilen Akhilleus Lahiti’dir. Ayrıca dikkat çekici daha pek çok tarihi heykel bulunmaktadır. Toplamda 17 bin üzerinde eser ve 26 binin üzerinde sikke görülebilmektedir. Bu müze, dört mevsim ziyaret edebileceğiniz tarihi mekânlar arasındadır.
Haftanın her günü ziyarete açıktır. Yaz aylarında sabah 08.00 ile akşam 19.00 saatleri arası, kış aylarında ise sabah 08.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Adana Ulu Camii
Adana Ulu Camii, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunmaktadır. Özel aracınız ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi çarşıdan kalkan özel halk otobüslerini de kullanabilirsiniz.
Adana Ulu Camii, 16. yüzyıldan itibaren ibadethane olarak kullanılmıştır. Yapımı çok uzun süren camii, Ramazanoğlu Beyliği döneminin ünlü beylerinden Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1507 yılında inşa edilmiştir.
Caminin mimarisi Selçuklu ve Memluk üsluplarından izler taşımaktadır. Caminin etrafında medrese, türbe, vakıf sarayı ve Tuzla hanından oluşan bir de külliye bulunmaktadır.
Adana’nın en eski ve en büyük camisi olma özelliğine sahiptir. Adana Ulu Camii, mutlaka görmeniz gereken önemli tarihi yapılar arasındadır.
Yumurtalık Plajı
Yumurtalık Plajı, Adana il merkezine yaklaşık olarak 83 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Ceyhan-Osmaniye Yolu’nu kullanarak ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Yumurtalık Plajı, 50 metre genişliğe sahip bir alanda Akdeniz’e sıfır bir konumda yer almaktadır. Mavi bayraklı plajlardan biri olmakla birlikte en çok ziyaretçi çeken tatil noktaları arasındadır. Kumsal bölümü ince kum ile kaplıdır. Denizi tertemiz ve berraktır. Denizin dibi kum ile kaplıdır. Yaz aylarında kalabalıklaşan plaja bahar aylarında da talep olmaktadır.
Yumurtalık Plajı, bölgede harika bir tatil geçirebilmeniz için tercih edebileceğiniz yerlerden biridir. Plajın çevresinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz restoran ve cafeler bulunmaktadır. Ayrıca plaj ürünleri satan alışveriş yerleri de mevcuttur. Yumurtalık Plajını mutlaka Adana gezi listenize eklemelisiniz.
Plaja giriş ücreti yoktur. Soyunma kabinleri ve duşluk hizmetleri bulunmaktadır.
Yumurtalık Plajı’nın masmavi sularının keyfini çıkarırken konforlu bir konaklama deneyimi yaşayacağınız otellere Adana Yumurtalık Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Bebekli Kilise
Bebekli Kilise, Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Tepebağ’da yer almaktadır. Özel aracınız ile D400 Karayolu’nu kullanarak ulaşım sağlayabileceğiniz gibi şehir merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.
Bebekli Kilise, 1880 ile 1890 yılları arasında İtalyan Katolik Kilisesi olarak yaptırılmıştır. Kilisenin gerçek adı Aziz Pavlus Kilisesi’dir. Bebek Kilisesi denmesinin sebebi ise kilise önünde bulunan 2,5 m boyundaki Meryem Heykeli’nin bebeğe benzetilmesidir.
Yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Özellikle dini turizm açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Kiliseyi dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz.
Anavarza Antik Kenti
Anavarza Antik Kenti, Adana il merkezine yaklaşık olarak 70 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Aladağ Kozan Yolu üzerinden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Anavarza Antik Kenti, Adana’nın görülmeye değer tarihi yerlerinden biridir. Roma Dönemi’nde bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Anavarza kentinden günümüze kadar gelen pek çok tarihi kalıntıyı burada görebilmeniz mümkündür. Ermeniler, Selçuklular, Sasaniler, Osmanlılar kentin eski sahipleri arasında yer almaktadır.
Kentin en çok dikkat çeken özelliği ise 1500 m toplam uzunluğa sahip olan büyük sur duvarlarıdır. Şehir dışından çok sayıda turist bu tarihi yapıyı ziyaret etmektedir. Tarihi dokularıyla ön plana çıkan bu yapıyı Adana gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.
Seyhan Baraj Gölü
Seyhan Barajı Gölü, Adana il merkezine yaklaşık olarak 13 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinden rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Seyhan Baraj Gölü, insan eliyle yapılmış bir göldür. Seyhan Nehri’nin önüne kurulan göl, 850 bin dönümlük arazi alanını kaplamaktadır. Gölün yapılma amacı ise sık sık yaşanan selleri engellemektedir. Toplam 3 yılda yapımı tamamlanan baraj, 1956 yılında hizmet vermeye başlamıştır.
2006 yılından başlamak üzere Türkiye Offshore Şampiyonası’nın bir ayağı bu baraj gölü üzerinde yapılmaktadır. Her sene Mayıs ayında düzenlenen bu etkinlik özellikle ülke turizminde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca barajın hemen ortasında piknik yapabileceğiniz alanlara sahip Sevgi Adası bulunmaktadır.
Turizm açısından önemli bir bölge olan Seyhan Baraj Gölü’nde yapabileceğiniz pek çok keyifli aktivite bulunmaktadır. Kano ile göl çevresinde gezintiye çıkabilir, baraj üzerinde harika günbatımını izleyebilirsiniz.
Seyhan Baraj Gölü, Adana gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Yılankale
Yılankale, Adana’nın Ceyhan ilçe merkezinde 8 km uzaklıkta yer almaktadır. Özel aracınız ile gidebileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.
Yılankale, Şahmeran hikâyesinde vücudunun yarısı yılan, yarısı kadın olan kahramanın yaşadığı kaledir. Hikâyesi ile de dikkat çeken kale, pek çok turistin ilgi odağı haline gelmiştir. Kilikya Kralı I.Levon tarafından Bizans Dönemi’nde yapılmıştır. Yöre halkı bu tarihi yapıya Şahmeran Kalesi de demektedir.
İpek Yolu üzerinde bulunan kalenin yapım amacı kervanları kontrol etmek ve dışarıdan gelen saldırılara karşı korumaktır. Kalenin içerisinde kilise, sekiz yuvarlak burç, nizamiye kapısı ve su sarnıçları bulunmaktadır. Ceyhan Ovası’nın tamamını görecek şekilde inşa edilen kale, Adana gezi listenize eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Adana Kazancılar Çarşısı
Adana Kazancılar Çarşısı, Seyhan ilçe sınırı içerisinde yer almaktadır. Bölgeye Adana’nın her tarafından toplu taşıma hizmetleri bulunmaktadır.
Adana Kazancılar Çarşısı, bakırcılar ve kazancılar çarşısı olarak bilinmektedir. İstanbul’da bulunan Kapalı Çarşı’ya oldukça benzemektedir. Bölgeye gelen tatilciler, bu çarşıdan sıklıkla alışveriş etmektedir. Şehrin sembolü haline gelen çarşı içerisinde restoranlar, el işleri ile harika eserler ortaya çıkaran ve ağaç oyan ustalar bulunmaktadır.
Adana Kazancılar Çarşısını ziyaret ettiğinizde aileniz ve sevdiklerinize harika hediyeler alabilirsiniz. Ziyaret saatleri ise sabah 08.00 ile akşam 18.00 saatleri arasındadır.
Magarsus Antik Kenti
Magarsus Antik Kenti, Adana’nın Karataş ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Adana il merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Magarsus Antik Kenti, mutlaka görmeniz gereken önemli tarihi yapılardan biridir. M.Ö. 7. yüzyılda kurulduğu tahmin edilmektedir. İlk dönemlerinde Yunanlıların hâkimiyeti altında olan Kent, sonrasında Perslerin hâkimiyeti altına geçmiştir. 330 senesinde Büyük İskender, Pers Kralı’nı yenerek, Magarsus Antik Kenti’ni kendi hâkimiyeti altına almıştır.
Kent çevresinde halen kazı çalışmaları devam etmektedir. 2011 senesinden itibaren bölgedeki kazılar sıklaştırılmış ve kazı alanı olarak kullanılan tarlalar kamulaştırılmıştır.
Magarsus Antik Kenti, en parlak dönemini Roma zamanında geçirmiştir. Kazı alanını ziyaret ettiğinizde; Athena Tapınağı, kilise, hamam kalıntılarına rastlamanız mümkündür. Dört mevsim de gelip ziyaret edebilirsiniz. Adana gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Karataş Plajı
Karataş Plajı, Adana il merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D815 karayolu üzerinden ortalama 1 saat içerisinde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Karataş Plajı, ülkemizde en uzun mesafeye sahip olan plajlardan biridir. Toplam uzunluğu 6 km olan plajın genişliği 50 m ile 100 m arasındadır. Özellikle yaz aylarında günübirlik veya hafta sonu kaçamakları için şehri tercih eden tatilcilerin uğrak noktası olmaktadır. Plajın kumsal bölümü ince kum ile kaplı olmakla birlikte denizin dibi de kumludur. Denizi tertemiz ve berraktır.
Plaj çevresinde yapabileceğiniz pek çok aktivite bulunmaktadır. Plaja yakın alanlarda çadır kurup kamp yapabilir; kano, sörf, dağ bisikleti gibi aktiviteleri deneyebilir ve tatilinizi daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz. Ayrıca plajın çevresinde restoranlar ve yürüyüş alanları da mevcuttur. Adana gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir.
Büyük Saat Kulesi
Büyük Saat Kulesi, şehir merkezinin çarşısında yer almaktadır. Merkezden kalkan dolmuş, halk veya belediye otobüsleri ile ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Adana’nın tarihi sembollerinden biri olan Büyük Saat Kulesi, adından da belli olduğu üzere Türkiye’nin en büyük saat kulesi olma özelliğini taşımaktadır. Yapımına 1881 senesinde Adana Valisi Ziya Paşa tarafından başlanmış ve 1882 senesinde Vali Abidin Paşa tarafından tamamlanmıştır. Günümüzde halen muhteşem ihtişamı ile ayakta durmaktadır.
Yapımında kesme taşlar kullanılmış ve saati Almanya’dan getirtilmiştir. 32 m uzunluğuna sahip olan kulenin bir o kadar da yerin altında derinliği bulunmaktadır.
Kule, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar önemli tarihi eserlerden biridir. Kulenin içerisinde yerin altına inmeye ve yukarı çıkmaya yarayan merdivenler mevcuttur. Dört mevsim ziyaret edebileceğiniz önemli tarihi yapılar arasındadır.
Akyatan Gölü ve Milli Parkı
Akyatan Gölü ve Milli Parkı, Adana’nın Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Adana il merkezine yaklaşık olarak 50 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile D815 karayolunu kullanarak ortalama 1 saat içerisinde ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.
Akyatan Gölü, ülkemizin en büyük lagün gölü olma özelliği ile dikkat çekmektedir. 14 bin hektarlık bir alanda yer almaktadır. Göle ulaşabilmeniz için öncelikle Akyatan Milli Parkı içerisinden geçmeniz gerekmektedir. Göl içerisinde balık tutma, avlanma, dalyan balıkçılığı, kuş gözlemi gibi aktiviteler yapılmaktadır. Doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilir ve pek çok doğal güzelliği keşfedebilirsiniz.
Kuş cenneti olarak da bilinen milli park içerisinde ise farklı türde birçok göçmen kuşlara rastlamanız mümkündür. Suna, fiyu, turaç, saz horozu, yaz ördeği, yeşil deniz kaplumbağası burada görebileceğiniz canlılardan bazılarıdır. Bitki türü açısından da oldukça zengin ve harika bir alandır. Özellikle bahar veya yaz aylarında gelip ziyaret edebilirsiniz.
Adana gezi listenize eklemeniz gereken harika yerler arasındadır.
Adana Sinema Müzesi
Adana Sinema Müzesi, Adana il merkezine yaklaşık olarak 3,5 km uzaklıktadır. Özel aracınız ile Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerinden ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür. Ayrıca merkezden hareket eden toplu taşıma araçlarına binerek de gidebilirsiniz.
Adana Sinema Müzesi, 2011 senesinde hizmet vermeye başlamıştır. Adanalı yönetmenler, sinema oyuncuları, yapımcıları ile ilgili eserlerin sergilendiği müze toplamda 2 kattan oluşmaktadır. İlk katında film afişlerinin yer aldığı bir alan bulunmaktadır. İkinci katında ise Yılmaz Güney’e ait fotoğraflar, posterler ve özel eşyalar yer almaktadır.
Haftanın her günü ziyarete açıktır. Sabah 10.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında gelip ziyaret edebilirsiniz.
Adana için planladığınız tatilinizde görülecek yerler listenizi hazırladıktan sonra otel seçeneklerine de göz atmak isterseniz Adana Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.