Anasayfa  /    /  

    Türkiye'nin En Güzel Antik Kentlerinde Zamanda Yolculuk

    Türkiye'nin En Güzel Antik Kentlerinde Zamanda Yolculuk


    Türkiye'nin En Güzel Antik Kentlerinde Zamanda Yolculuk
    Türkiye antik kentleri, arkeoloji sahaları ve tarihi eserleriyle zamanda yolculuk yapmak isteyenler için benzersiz bir keşif fırsatı sunuyor. Dünyanın dört bir yanından her yıl milyonlarca turist, Güneydoğu’da, İç Anadolu’da, Muğla’da, Antalya’da bulunan antik kentleri yerinde görmek ve eski uygarlıkların yaşamına bizzat tanık olmak için Türkiye’ye geliyor.
    Türkiye’nin antik kentlerini keşfetmeye ve zamanda yolculuğa ilk adımınızı atmaya hazır mısınız?

    İçindekiler

      Anadolu’nun Zengin Tarihi ve Medeniyetlerin Mirası

      Side Antik Kenti’nden tüm dünyaya ün salmış Efes Antik Kenti’ne, Antalya’dan Muğla antik kentlerine neredeyse tüm Ege ve Akdeniz bölgeleri uygarlığın ilk çağlarından kalan muhteşem yapılara ev sahipliği yapıyor. Güneydoğu’ya doğru insanlığın ilk yerleşim yerleri keşfedilmeyi beklerken, İç Anadolu da antik imparatorluklardan kalma büyüleyici bölgelerde masalsı bir deneyim vadediyor.

      Antik Kentler Neden Önemlidir?

      İnsanlığın kültürel mirası ve binlerce yıllık uygarlıkların izleri Türkiye’nin antik kentlerinde sizi bekliyor. Hititler, Yunanlar, Frigyalılar, Lidyalılar, Romalılar, Selçuklular gibi uygarlıkların günlük yaşamları sokaklarda, evlerde, kalelerde, dükkanlarda nasıldı? Türkiye’nin antik kentleri işte bu sorunun cevabını veriyor!

      Ege Bölgesi’nin Antik Kentleri

      Türkiye’de antik kentler denince akla elbette ilk olarak Efes Antik Kenti ve diğer İzmir antik kentleri başta olmak üzere Ege’deki antik kentler ve arkeolojik sahalar geliyor. Özellikle İzmir Efes Antik Kenti ile tüm dünyadan tarih ve arkeoloji meraklılarını ağırlıyor. Siz de Akdeniz’in tarihi hazinelerine yakından şahit olmak için Gezinomi’nin Ege Akdeniz turu fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

      Efes Büyük Tiyatro ve Celsus Kütüphanesi

      Efes Antik Kent, Celsus Kütüphanesi

      Tarihi MÖ 2300’lere, Luvi halkına dayanan İzmir Efes Antik Kenti hangi uygarlığın hakimiyetine girerse girsin önemini hep korumuş. Klasik Yunan Çağı’nda meşhur İyonya’nın 12 şehrinden biri olan Efes, Roma Cumhuriyeti’nin hakimiyetine girdikten sonra iyiden iyiye gelişti. Günümüzde de görülmeye değer bir yer olan Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

      25 bine varan izleyici kapasitesiyle antik dünyanın en büyük tiyatrosu olan Efes Büyük Tiyatrosu, etkileyici mimarisiyle herkesin ilgi odağı oluyor. Roma Dönemi’nin en güzel yapılarından biri olan Celsus Kütüphanesi ise aynı zamanda bir anıt mezar olarak tarih ve mimari meraklıları tarafından görülmeyi hak ediyor.

      Bergama Antik Kenti

      Bergama Antik Kenti

      İzmir’in en güzel ilçelerinden Bergama antik kenti ile de oldukça ünlüdür. Bergama Antik Kenti ya da orijinal adıyla Pergamon, 2 bin yılı aşkın tarihiyle Antik Yunan’a dair etkileyici izler taşıyor. Zeus Sunağı’na da ev sahipliği yapan Bergama Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

      Afrodisias Antik Kenti

      Afrodisias Antik Kenti

      Aydın’daki Afrodisias Antik Kenti ise en güzel Antik Yunan kentlerinden biri olarak görülüyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Aydın Afrodisias Antik Kenti binlerce senelik Afrodit Tapınağı gibi tapınakları, hamamları, sunakları ve tiyatrosu ile Antik Yunan yaşamını keşfetmenin gerçekçi bir yolunu sunuyor.

      Akdeniz’in Tarihi Hazineleri

      Ege Bölgesi’nin antik kentler açısından zenginliği herkes tarafından biliniyor. Bununla birlikte Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi de bir tarih ve arkeoloji hazinesidir. Antalya antik kentleri olsun, Kaş antik kentleri olsun; Akdeniz’deki bu arkeolojik sahaların her biri binlerce sene öncesinin yaşamından izleri bugünün insanıyla buluşturuyor. Side:Antik Tiyatro ve Apollon Tapınağı ile Akdeniz’in incisi Side Antik Kenti, Lidyalılardan ve Antik Yunan krallıklarından bugüne kadar Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar gibi çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan antik tiyatrosu ve Apollon Tapınağı ile masalsı bir deneyim vadediyor.

      Tarih boyunca stratejik öneme sahip bir liman kenti olarak varlığını sürdüren Side Antik Kenti, Antalya şehir merkezine 80 km., Manavgat’a ise 5 km. mesafede bulunuyor.

      Patara:Likya Birliği’nin Başkenti ve Dünyanın İlk Meclis Binası

      Patara Antik Kenti

      Akdeniz’in en özel bölgelerinden birinde, bir turizm merkezinde yer alan bu Kaş antik kenti, tarihin efsanevi uygarlıklarından Likyalıların başkentliğini yapmış bir yerleşim bölgesi olarak dikkat çekiyor. Dünyanın ilk meclis binasının da yer aldığı Patara Antik Kenti’nin her bir noktasında Likya uygarlığının bugüne uzanan izleri yer alıyor.

      Aspendos:Antik Dünyanın En İyi Korunmuş Tiyatrosu

      Aspendos Antik Kenti

      Antik Yunan’da tiyatroların, tiyatro sanatı için ise Antik Yunan’ın önemi büyüktür. Tiyatronun doğum yeri olan bu uygarlığın günümüze kalan en büyük eserlerinden biri ise Antalya'da bulunan tiyatrosuyla meşhur antik kent Aspendos’ta yer alan Aspendos Tiyatrosu’dur. Antalya'da bulunan tiyatrosuyla meşhur antik kent işte burası!

      MS 2. yüzyılda Romalıların inşa ettiği bu antik tiyatro, kurulduğu günden beri hiç bozulmamış kadar iyi korunmuştur.

      Güneydoğu Anadolu’nun Gizemli Antik Kentleri

      Antalya ya da Muğla antik kentleri ne kadar etkileyici, öyle değil mi? Ancak Türkiye’deki diğer arkeolojik sahalar, örneğin, Güneydoğu Anadolu’nun antik kentleri de en az onlar kadar etkileyicidir. Gelin, şimdi Güneydoğu’daki antik kentleri keşfedelim. GAP turları eşliğinde Güneydoğu Anadolu’nun gizemli antik kentlerini keşfedebilir, tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

      Göbeklitepe:Tarihi Yeniden Şekillendiren Tapınak

      Göbeklitepe Antik Kenti

      Şanlıurfa yakınlarında bulunan Göbeklitepe, 12 bin seneye dayanan geçmişiyle insanlık tarihinin en eski tapınak kompleksi olarak biliniyor. Her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Göbeklitepe, avcı-toplayıcı toplumların izlerini taşıyan figürlerle dolu taş sütunlarıyla büyüleyici manzaralar vadediyor. 

      Zeugma:Roma Dönemi’nin Renkli Mozaik Sanatı ve Zengin Kültürü

      Zeugma Antik Kenti

      Antep civarında bulunan Zeugma antik kenti, Roma’nın canlı kültür ve ticaret yaşamının izlerini bugüne taşıyor. Roma’nın mozaik sanatındaki ince işçiliği gözler önüne seren Zeugma, binlerce yıllık bir kültür mirasını sergiliyor.

      Nemrut Dağı:Dev Tanrı Heykelleri ile Zirvedeki Tapınak

      Nemrut Antik Kenti

      Türkiye'nin en ünlü dağlarından Nemrut sadece 2 bin metreyi aşan yüksekliğiyle değil, Kommagene Krallığı’ndan kalma binlerce senelik anıt mezarları ve devasa tanrı heykelleriyle de Türkiye’nin en popüler antik kentleri arasında yer alıyor.

      UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Nemrut, ziyaretçileri için muhteşem manzaralar sunuyor.

      İç Anadolu’nun Tarihi Mirası

      Türkiye’nin her köşesi tarihi eserlerle bezeli; İç Anadolu da bu zenginliğin bir parçası! İç Anadolu’da pek çok uygarlığın, özellikle de Hititlerin izlerine rastlanıyor.

      Hattuşaş:Hitit İmparatorluğu’nun Başkenti ve Surları

      Hattuşaş Antik Kenti

      Hattuşaş Antik Kenti, yaklaşık 400 yıl boyunca Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur. Bugün Dünya Mirası kabul edilen ve tarihi MÖ 17. yüzyıla kadar uzanan Hattuşaş, insanlık tarihinin en köklü yerleşim yerlerinden biri olarak her yıl yüz binlerce turiste antik kalıntılarını, eşyalarını, bulgularını sergiliyor.

      Çatalhöyük:Neolitik Dönem’in İlk Yerleşim Alanı ve Duvar Resimleri

      Çatalhöyük Antik Kenti

      İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birini, Çatalhöyük Antik Kenti’ni keşfedin. İnsanlığın ilk ev mimarisi ve ilk manzara resmi gibi ilkleri bu büyüleyici antik kentte yer alıyor. 10 bin yıllık duvar resimleri, rölyefler, heykeller ise insanlığın yerleşik hayata geçişini simgeliyor.

      Marmara ve Karadeniz Bölgelerindeki Antik Kentler

      Türkiye’deki antik kentler Marmara ve Karadeniz bölgelerine de yayılıyor. İşte Marmara ve Karadeniz’deki en önemli antik kentler! Karadeniz turu fiyatları hakkında bilgi alarak tercihinizi yapabilir, antik kentleri yerinde keşfedebilirsiniz.

      Truva:Efsanevi Troya Savaşının Geçtiği Şehir ve Kalıntıları

      Truva

      Filmlere konu olan efsanevi Truva Savaşı, Çanakkale yakınlarında geçmiştir. Truvalılar savaşı kazansa da Akaların Truva Atı tuzağına yenilmişti. Bugün ise her yıl milyonlarca turist, bu savaşın geçtiği toprakları ve temsili Truva Atı’nı görmek için antik kent Truva’ya geliyor.

      Amasya:Pontus Krallığı’nın Başkenti ve Kral Kaya Mezarları

      Pontus Kaya Mezarları

      Tarihi MÖ 280’lere dayanan Pontus Krallığı’nın Amasya civarında kurulduğunu biliyor muydunuz? Bugün ise bir antik kent olarak ziyaret edilebilen bu topraklar en çok kral kaya mezarlarıyla biliniyor.

      Kapadokya ve Çevresindeki Antik Yerleşimler

      Peri bacaları ve Kapadokya balonları harika manzaralar sunuyor ama bu coğrafya, antik yerleşim alanlarıyla adeta bir açık hava müzesi.

      Kaymaklı Yer Altı Şehri:Kapadokya’nın Yer Altındaki Gizemli Dünyası

      Kaymaklı Yer Altı Şehri

      Yer altında bir antik kent olan Kaymaklı’nın tarihi MÖ 3000’e kadar uzanıyor. Dört katı ışıklandırılmış bu yer altı şehrinde sizi büyüleyici sarnıçlar, şarap depoları, su mahzenleri, odalar ve diğer yaşam alanları bekliyor.

      Derinkuyu:Tarihin Derinliklerine İnmek ve Gizli Geçitler

      Kapadokya antik kentleri arasında yer alan Derinkuyu, binlerce kişiyi alabilen bir yer altı şehri olarak karşımıza çıkıyor. MÖ 3000 yıllarına tarihlenen bu eşsiz yapı, gizli geçitleriyle tanınıyor.

      Göreme Açık Hava Müzesi:Kaya Kiliseleri ve Antik Freskler

      Göreme Açık Hava Müzesi

      Kaya içine oyulmuş binlerce yıllık kiliseler, çok daha eski tarihlerden kalma freskler ve elbette benzersiz coğrafi oluşumlarıyla Göreme Açık Hava Müzesi, Kapadokya turu yapan herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir destinasyon. Göreme Açık Hava Müzesinin güzelliğine yakından şahit olmak istiyorsanız, Gezinomi’nin Kapadokya turu fiyatları bütçe dostu seçenekler sunuyor!

      Antik Kentleri Gezerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

      Antik kentlerin özelliği, ister Antalya ya da Muğla antik kentleri olsun ister Güneydoğu veya İç Anadolu, binlerce senelik bir tarihin izlerini taşımalarıdır. Antik kentleri gezerken siz de bu izleri korumaya, tarihi kalıntıların ve coğrafi oluşumların sürdürülebilirliği için bu arkeolojik sahaların kurallarına uymaya ve buraları özellikle plastik atıklarla kirletmemeye özen göstermelisiniz.

      Bizi Takip Edin
      FacebookTwitterInstagramYoutube
      Önerilen Bloglar


      İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.