Anasayfa  /    /  

    Dijital Göçebe Nedir?

    Dijital Göçebe Nedir?


    Dijital Göçebe Nedir?
    Her geçen gün değişen dijital dünya, çalışma ve seyahat biçimlerimizde bazı gelişmelere yol açmıştır. Son yıllarda, özellikle pandemi döneminde tüm faaliyetlerin dijital ortama taşınmasıyla gündeme gelen dijital göçebe kavramı da dijital dünyadaki gelişmelerle yakından ilişkilidir. Bağımsızlığına düşkün, meraklı ve internet okuryazarlığı gelişmiş kişiler dijital göçebelikle ilgilenmektedir. Peki dijital göçebelik nedir? Eğer siz de masa başı 9-5 çalışma düzeninden sıkıldıysanız gelin, dijital göçebeliği birlikte keşfedelim!

    İçindekiler

      Dijital Göçebe Nedir?

      Geleneksel iş modelleri ve çalışma biçimleri internetin nimetleriyle birleştiğinde insanlara daha esnek ve bağımsız çalışma ve yaşama fırsatları sunacak şekilde evrimleşmeye başlamıştır. Bu bağlamda dijital göçebelik de giderek yaygınlaşan bir model haline gelmiştir. Peki dijital göçebe nedir? Dijital göçebe, uğraştığı işi dijital mecralar üzerinden yürütebilen kişilerin mekan kısıtlaması olmadan, internet bağlantısının olduğu herhangi bir yerde çalışabilmesi anlamına gelir. Dijital göçebe olarak evinizin rahatlığında, en sevdiğiniz kafede, huzur bulduğunuz bir tatil beldesinde ve hatta uzun yolculuklarda dahi dilediğiniz gibi çalışabilir ve üretim yapabilirsiniz.

      Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

      Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

      Dijital göçebelik kavramına daha yakından bakabilmek için dijital göçebe nasıl olunur sorusunu da cevaplamak gerekir. Dijital göçebe olabilmek için öncelikle ofis ortamı dışında uzaktan çalışabileceğiniz bir alan belirlemeniz gerekir. Sahip olduğunuz bilgi, beceri ve yetkinlikler bağlamında bir çalışma alanı seçebileceğiniz gibi hayalinizdeki mesleği gerçekleştirmek için gerekli donanımı edinme yoluna da gidebilirsiniz. Bunun ardından kendinize bir seyahat planı çıkarmanız gerekir. Rotanız, seyahat uzunluğunuz, bütçeniz, konaklama, yaşam giderleri gibi temel kalemler ve muhtemel geliriniz gibi noktaları göz önünde bulundurmanız önerilir. Planlamanıza göre resmi işleri halletmeye başlayabilirsiniz. Pasaport ve vize başvuruları, uçak biletinin temini, gerekli belgelerin toplanması, seyahat ve sağlık sigortası, aşı kartı gibi aşamaları adım adım halledebilirsiniz. Dijital göçebeliğin olmazsa olmazı ise güvenilir ve kesintisiz internet bağlantısıdır. Yolculuğunuz sırasında ve konaklamalarınız esnasında dijital dünyada her daim uygun olmanız gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Bu sebeple her koşulda kullanabileceğiniz taşınabilir modem ya da mobil hotspot gibi alternatiflere yönelebilirsiniz. Aynı zamanda seyahat ettiğiniz yerde faydalanabileceğiniz coworking alanları ya da erişilebilir Wi-Fi noktaları gibi seçenekleri de göz önünde bulundurmalısınız.

      Dijital Göçebeliğin Avantajları

      Dijital göçebeliğin yükselen trend olmasının birden fazla sebebi var!

      Avantajlar

      Esneklik:Dijital göçebelik geleneksel yaşam koşullarından ve çalışma metotlarından sıkılmış, bağımsızlık ve esneklik arayan kişiler için idealdir. Dijital göçebeler arasına katılarak nerede ne zaman çalışacağınızı kendiniz seçebilirsiniz. Bu sayede iş yükünüzü kendiniz planlayabilirsiniz.

      * İş ve Özel Hayat Dengesi:Dijital göçebelerin arasına katılarak çalışma programınızı kendinize göre planlayabilirsiniz. Bu sayede iş ve özel hayat arasındaki dengeyi daha rahat kurabilir hem sevdiklerinize hem de kişisel gelişiminize zaman ayırabilirsiniz.
      * Seyahat Özgürlüğü:Dijital göçebeliğin en büyük avantajlarından biri de seyahat özgürlüğüdür. Dijital göçebelerin arasına katıldığınızda gezip görme arzunuzu yıllık izninize göre planlamanıza gerek kalmaz, her günü tatil gününe çevirebilirsiniz!
      * Network Oluşturma:Dijital göçebeliğin saymakla bitmeyen avantajlarından bir diğeri de sosyal ağınızı geliştirmenize olanak tanımasıdır. Dijital göçebe olup, seyahat ederek çalışırken dünyanın her yerinden birçok insanla tanışabilirsiniz.
      * Bağımsızlık:Geleneksel çalışma modelleri kendinizi bir konuma bağlı kılmanızı gerektirebilir. Bu durumda konaklamanızla ilgili kriterleriniz de yaşam giderlerinizi artırabilir. Özellikle büyük şehirlerde kira ve ulaşım giderleri kazancınızın büyük kısmının cebinizden gitmesine sebep olabilir. Dijital göçebelik ise tüm bunların tarih olması anlamına gelir. Çünkü dijital göçebelik sayesinde istediğiniz zaman istediğiniz yere seyahat edebilirsiniz ve bunu yalnızca iş ortamına ulaşmak amacıyla gerçekleştirmenize gerek kalmaz.

      Püf Noktaları

      * Taşınabilir İnternet:Dijital göçebe olmanın en büyük koşulu her an ve her yerde internet bağlantısına sahip olmaktır. Bu sebeple taşınabilir internet fırsatlarından faydalanmanız gerekir.
      * Dijital Dünyaya Hakimiyet:Dijital göçebeler, dijital dünyanın gerekliliklerini bilir ve buna uygun alanlarda konumlanır. Bu sayede vadettiği hizmetleri sunabilir ve gelir elde edebilir. Günümüzde hakim beceri alanlarının dijital hizmetler üzerine olduğu göz önünde bulundurulduğunda, dijital göçebelik bu yanıyla da büyük avantaj sağlar.
      * İyi Planlama:Dijital göçebe olmak istiyorsanız, seyahat ve çalışma hayatı arasındaki dengeyi iyi tutturmakta fayda var çünkü dilediğiniz yaşam biçimini sürdürürken gelir elde etmeye devam etmeniz gerekir. Tüm bu gereklilikler göz önünde bulundurulduğunda dijital göçebelik, programlama yeteneklerinizi de geliştirmenize olanak tanır.
      Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
      * Sürekli Yenilenme:Dijital dünyanın sürekli güncellenmesi dijital göçebelerin de sundukları hizmetleri ve çalışma biçimlerini buna göre yenilemesi gerekliliğini ortaya çıkarır. Eğer yeni şeyler öğrenmekten zevk alıyorsanız, bu yönüyle de dijital göçebelik sizin için ideal çalışma biçimi olacaktır. 
      * Mesleki Uyumluluk:Dijital göçebelik tüm mesleki dallarda gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir çalışma biçimidir. Çalışma alanınızı dijital dünyaya uyumlayarak sektöre yeni bir soluk getirebilir ya da hali hazırda dijitale taşınmış alanlara yönelerek hem öğrenip hem de gelir elde edebilirsiniz.
      * Vize Şartlarına Uygunluk:Dijital göçebe olduğunuzda dünyayı gezmeniz kolaylaşır ancak vize şartlarına uygunluğunuzu korumaya dikkat etmeniz gerekir.

      Dijital Göçebe Meslekleri

      Dijital Göçebe Meslekleri

      Birçok kişinin hayallerini süsleyen bu çalışma modeline geçmek isteyenler dijital göçebe mesleklerini de merak etmektedir. Dijital göçebelik sistemine uygun meslekler uzaktan çalışma modeline entegre edilebilen iş alanları olarak tanımlanabilir. Örneğin, yazılım sektörü, dijital göçebelik için idealdir, web tasarım ve geliştirme işlemleri bilgisayar üzerinden gerçekleştirilir. Dolayısıyla çalışmak için bir konum kısıtlamasına gerek olmaz.

      Çeviri ve yazarlık da dijital göçebeliğin popüler meslekleri arasında yer alır. Bildiğiniz dilleri geliştirmek ve pratik yapmak için farklı yerlere gitmek, oraların diline de aşinalık kazanmak ya da çeviri üzerine iş fırsatlarını değerlendirmek mantıklı bir tercih olabilir. Aynı zamanda gezi bloğu üretmek, tanıtım yazıları yazmak gibi işlere de yönelebilirsiniz.

      Pazarlama alanı, özellikle dijital pazarlama meslekleri de dijital göçebelik için uygun fırsatlardır. Arama motoru optimizasyonu, reklam yönetimi ya da sosyal medya yönetimi gibi hizmetler vererek gelir elde edebilir ve seyahat etmeye devam edebilirsiniz.

      Görsel içerik üretimi de seyahatlerinizle birleştirebileceğiniz keyifli çalışma alanlarındandır. Gittiğiniz yerleri fotoğraflamak ve video içerikleri üretmek faydalı olabilir. Aynı zamanda grafik tasarımcılık da dijital göçebeliğe entegre edilebilir.
      Asistanlık ve öğretmenlik ise geleneksel çalışma modellerinden sıyrılıp dijital göçebeliğe entegre edilen iş kolları arasında sayılabilir. Uzaktan eğitim modelinin gelişmiş olması sayesinde dilediğiniz alanda internet üzerinden eğitim verebileceğiniz gibi aynı zamanda çalışma saatlerinizi planlayarak dilediğiniz sektörde asistanlık da yapabilirsiniz.

      Dijital Göçebe Vizesi Nedir?

      Dijital göçebeler kervanına katılmak isteyenlerin bulundurması gereken temel evrak dijital göçebe vizesidir. Dijital göçebe vizesi nedir diye merak ediyorsanız, bu vizenin belirli bir süre bir ülkede ikamet ederken belirli bir işverene bağlı olmadan uzaktan çalışacak olan kişiler için hazırlanan özel bir vize türü olduğu söylenebilir. Geleneksel çalışma vizelerinden farklı olarak bu vizeye başvuran kişilerin, yurt dışından gelen gelirinin bir kısmını bulunduğu ülkeye aktarması gerekmez.

      Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır?

      Dijital göçebe vizesi almak için bu vizeyi veren Almanya, Hırvatistan ve Portekiz gibi ülkelere vize başvurusu yapmanız gerekir. Seçtiğiniz ülkenin göçmenlik bürosunun internet sitesi üzerinden gerekli belgeleri öğrenebilirsiniz. Bu belgeler genellikle en az altı ay geçerliliği olan bir pasaport, 2 adet biyometrik fotoğraf, sağlık sigortası belgesi, gelir belgesi ve konaklama belgesi şeklindedir. Aynı zamanda vize başvuru formunu doldurmanız ve vize ücreti ödediğinizi gösteren belgeyi de teslim etmeniz gerekir. Bu vizenin onaylanma süreci birkaç ayı bulabilir. Bu sebeple seyahatinizden en az üç ay önce dijital göçebelik vize başvurunuzu tamamlamanız önerilir.

      Dijital Göçebe Vizesi Şartları

      Dijital göçebe vizesi alma şartlarından ilki yurt dışında yaşamaya yetecek gelire sahip olduğunuzu gösteren bir belge sahibi olmanızdır. Aynı zamanda vize süresi boyunca konaklanacak yerin ayarlanması ve beyan edilmesi de gerekir. Bu gelir serbest meslek geliri ya da yatırım geliri olabilir. Şartlardan bir diğeri ise yurt dışında geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmaktır. Bununla birlikte vize başvurusu yapan kişinin suç kaydı olmamalıdır.

      Bizi Takip Edin
      FacebookTwitterInstagramYoutube
      Önerilen Bloglar


      İnternet sitemizin doğru biçimde çalışması için zorunlu olan çerezler kullanılmaktadır. Reklam/pazarlama, performans/analitik çerezleri ise üçüncü taraf çerezler olup ancak açık rıza vermeniz halinde kullanılabilecektir.Çerezler aracılığıyla kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında detaylı bilgiye "Çerez Aydınlatma Metni"nden ulaşabilirsiniz.Tüm çerezlerin kullanımına ve üçüncü taraf çerezler aracılığıyla toplanan kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasına onay vermek için "Tümünü Kabul et" e, zorunlu olmayan çerezleri reddetmek için "Tümünü Reddet"e tıklayabilir ya da çerezlere ilişkin tercihlerinizi Çerez Tercihleri seçeneğinden yönetebilirsiniz.